Tak pysznego i prostego w wykonaniu ciasta dawno nie znaliście! Tak dobre, że trzeba zrobić aż dwa!


Myślicie, że pyszne ciasto musi składać się z wielu składników i być trudne w przygotowaniu? Właśnie, że nie!

Jak się okazuje, z orzechów włoskich, herbatników i czekolady można przygotować pyszne ciasto, które dodatkowo nie wymaga pieczenia! Możemy się założyć, że tak polubicie to ciasto, że od razu lepiej zrobić dwa, żeby czasem nie brakło! Na szczęście robi się je bardzo szybko.

Będziecie potrzebować:
800 g herbatników maślanych
100 g orzechów włoskich (lekko posiekanych)
200 g cukru
60 g kakao
240 ml wody
150 g masła
1 łyżeczka aromatu waniliowego
120 g bitej śmietany
120 g posiekanej czekolady mlecznej

Przygotowanie:
Połam herbatniki i wrzuć do miski. Orzechy praż na suchej patelni przez 5min i wsyp do herbatników. W rondelku na średnim ogniu zmieszaj cukier i kakao cały czas mieszając, po czym dodawaj stopniowo wodę. Dodaj masło i gotuj 7-8min cały czas mieszając. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj aromat waniliowy i odstaw na 10min do przestygnięcia. Teraz wlej całość do herbatników z orzechami i wszystko ręcznie wymieszaj. Powstałą masę włóż do małej tortownicy wyłożo9nej papierem, dociśnij łyżką i odstaw do schłodzenia przez około godzinę. W rondelku podgrzej śmietankę, wlej do niej posiekaną czekoladę i wymieszaj, po czym wylej na ciasto i odstaw na 3-4 godziny. Na koniec udekoruj według uznania orzechami i gotowe!


Więcej z sieci:

loading...

Zobacz także

Więcej z kategorii: Triki