w

Objawy wskazujące na to, że Twój organizm nie toleruje glutenu. Zobacz, kiedy należy go unikać!

Wokół glutenu wyrosło już wiele mitów, historii i stereotypów. Lekarze i dietetycy twierdzą jednak, że powoduje on nieodwracalne szkody w naszym organizmie, czego często możemy nie być świadomi.

Czasem jednak nasz organizm może bardzo silnie reagować na jego obecność w pożywieniu, czego sami nie będziemy świadomi bez odpowiedniej obserwacji. Poniżej przedstawiamy kilka najważniejszych oznak, które wskazują na to, ze powinniśmy wyeliminować gluten z naszej codziennej diety.

Problemy z układem trawiennym – częste nudności, wzdęcia, zaparcia mogą być skutkiem nietolerancji glutenu

Niewyjaśnione zmiany wagi – nietolerancja glutenu może powodować zrzucanie i przybieranie na wadze bez wyraźnego powodu

gluten1

Zaburzenia hormonalne – gluten ma wpływ na nasze hormony, może on zaburzyć cykl menstruacyjny u kobiet

Problemy z układem nerwowym i bezsenność – gluten wpływa na nasze samopoczucie i sprzyja depresjom, stanom lękowym i bezsenności

gluten2

Problemy ze skórą, paznokciami i uzębieniem – rogowacenie skóry, słabe i łamliwe paznokcie oraz podatne na ubytki uzębienie mogą być wynikiem nietolerancji glutenu

Anemia i niedobór żelaza – nietolerancja na gluten często diagnozowana jest wskutek anemii, która powoduje rozrzedzenie krwi, zmęczenie, bóle głowy i bladość skóry